Hondenbelasting

Sinds enige tijd is het verplicht om hondenbelasting te betalen. Wanneer je 1 of meerdere honden hebt dan moet je dus hondenbelasting betalen.

Hoogte belasting

De kosten zijn afhankelijk van het aantal honden dat men heeft. Het maakt niet uit of de hond vaak buiten komt of niet. Iedereen met een hond moet hondenbelasting betalen. Dit is vastgesteld in artikel 226 Gemeentewet en artikel 58 FinBES. Wanneer men het niet eens is met de aanslag van hondenbelasting kan er bezwaar gemaakt worden. Voor mensen met een laag inkomen geldt dat het bedrag in veel gevallen wordt kwijtgescholden.

Wanneer aanmelden hondenbelasting

Zodra men een hond aanschaft dient men zich aan te melden voor de hondenbelasting. Dit kan zowel online als via de post. Het aangifteformulier dient volledig ingevuld te worden. De kosten verschillende per gemeente. In sommige gemeenten moet men verplicht deze belasting betalen. In sommige gemeenten zoals Amsterdam hoeft er geen hondenbelasting betaald te worden. In 2018 waren er in Nederland 147 gemeentes waar geen hondenbelasting betaalt hoeft te worden. In veel gemeentes moet men wel hondenbelasting betalen. Bijvoorbeeld in de gemeente Eindhoven: eerste hond €76,- en vanaf de tweede hond en meer €151,- Dit is slechts een willekeurig voorbeeld. In Den Haag betaalt men bijvoorbeeld €116,- voor de eerste hond.

Doel opbrengt belasting

Het geld voor de hondenbelasting wordt onder andere gebruikt voor de aanleg van nieuwe veldjes voor honden. Let er op dat je een hond binnen 14 dient aan te melden via de belastingbalie. Wanneer je geen hond meer hebt dien je dit ook door te geven. De boete voor het niet aanmelden van een hond bedraagt meestal de normale prijs van de hondenbelasting. Ondanks dat er geen aparte boete opstaat is het natuurlijk belangrijk dit op te geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *