De meest slimme honden

Hondenliefhebbers weten het allang: het zijn intelligente dieren! Ze volgen over het algemeen makkelijk commando’s op en het lijkt of ze meer begrijpen dan ze laten blijken. Naast het feit dat ze beter te trainen zijn dan de meeste andere diersoorten, zijn het ook gevoelige dieren. Ze kijken goed naar hun omgeving en voelen feilloos stemmingen en situaties aan. Dat honden in het algemeen slimme dieren zijn is wel bekend. Maar uit onderzoek blijkt dat bepaalde rassen erboven uitspringen.

Slimme rassen

De Border Collie staat op nummer één van meest slimme rassen. Dit ras kan geheel zelfstandig werken. Niet voor niets wordt hij vaak ingezet als schapendrijver. De Border Collie moet echter wel bezig zijn, want van simpele bezigheden of niksen worden ze erg ongelukkig. Ook de Poedel staat bekend als een slim soort. En de Duitse Herder beschikt naast zijn intelligentie ook over een grote beschermingsdrang en wordt daarom vaak ingezet bij de politie. De Golden Retriever is ook bekend om zijn intelligentie, geduld en loyaliteit. Deze dieren worden erg gewaardeerd in gezinnen, want ook met kinderen kunnen zij heel goed omgaan.

Intelligentie of trainbaarheid?

Toch blijft het wel lastig om de intelligentie van dieren te meten. De mens beoordeelt eigenlijk de trainbaarheid van het dier, terwijl een slimme eigenzinnige beesten niet altijd goed te trainen is. Het niet opvolgen van bevelen, omdat de hond bijvoorbeeld het nut van het commando niet inziet, kan juist ook getuigen van intelligentie. Een wat minder intelligente hond daarentegen kan wel heel braaf alle bevelen opvolgen, maar heeft misschien minder eigen inzicht. Eén ding is sowieso belangrijk: als je merkt dat je een slimme hond hebt, zorg er dan voor dat hij genoeg uitdaging krijgt! Wanneer een hond zijn intelligentie niet kan gebruiken kan dat resulteren in een ongelukkige beestje.