Hoe leer ik mijn hond zijn naam?

Een hond weet uiteraard niet vanzelf dat hij moet reageren wanneer jij zijn naam noemt. Als baasje moet jij dat de hond duidelijk maken. Je kan het beste een korte en krachtige variant kiezen voor jouw hond. De hond deze dan makkelijk herkennen en een korte naam is voor jou ook makkelijker om uit te spreken en van een afstand te roepen. Als jouw hond nog niet gewend is aan zijn naam, dan moet je hem trainen om ervoor te zorgen dat hij reageert wanneer je een commando geeft.

Stap-voor-stap

Een hond een naam aanleren is niet heel moeilijk, maar heeft wel even wat tijd en geduld nodig. Gebruik hem de eerste dagen alleen bij leuke dingen en lekkere dingen, zoals het geven van een koekje. Ga dicht bij je dier staan, noem zijn naam en geef hem vervolgens het koekje. Na een paar dagen ga je wat verder bij de hond vandaan staan. Noem daarna zijn naam en wacht tot hij naar jou toe komt. Als dit goed gaat kan je na een dag of vijf in een andere ruimte staan dan waar jouw huisdier is. Roep hem en beloon hem direct met wat lekkers als hij naar jou toe komt.

Buiten oefenen

Als je de overstap naar buiten maakt, denk er dan aan dat er buiten meer afleiding voor de beestje is dan binnenshuis. Begin daarom weer dichtbij met oefenen en bouw dat langzaamaan uit door steeds verder weg te gaan staan. Na verloop van tijd kan je wat strenger worden. Reageert jouw hond niet direct op zijn naam? Dan krijgt hij ook geen beloning. Op deze manier leert hij dat hij snel moet reageren. Laat jouw beestje alleen zonder riem lopen als hij echt heel goed reageert op zijn naam. Hou hem anders aangelijnd en bouw de afstand steeds wat meer uit, totdat hij heel goed luistert en snel reageert.