Waarom luistert mijn hond niet?

Wanneer honden niet reageren op de commando’s van hun baasje dan is dat geen onwil. Sommige mensen denken dan het dier eigenwijs is of dwars wil liggen. Dat is in geen geval aan de orde. Als jouw beestje een bevel niet uitvoert, kunnen er meerdere oorzaken zijn waarom hij niet doet wat jij wilt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de basis voor echt contact ontbreekt of dat je niet consequent genoeg bent in jouw handelen.

Investeer in het contact

Het allerbelangrijkste voor de communicatie met jouw huisdier is contact. Luistert jouw vriendje niet naar de bevelen? Ga eens na of je wel echt contact met hem hebt. Sommige honden zijn wat meer op zichzelf en wat eigenzinniger en dan kost het voor jou wat meer moeite om ervoor te zorgen dat hij jouw bevelen opvolgt. Je kan de band tussen jou en de beestje bevorderen door samen te spelen en veel gehoorzaamheidsoefeningen met hem te doen en hem positief te belonen. Ook luistert de hond beter naar je als je een leidersrol aanneemt. Wees duidelijk en consequent; hierdoor weet de hond wat hij kan verwachten.

Geef eenmaal het commando

Wees spaarzaam met het geven van het commando, dat wil zeggen: geef één keer het commando en verwacht daarna dat hij het opvolgt. Wanneer je te vaak hetzelfde commando herhaalt zal de hond minder snel reageren. Hij weet immers dat je het zult herhalen en dat hij er langer over kan doen om het op te volgen. Ook heeft schreeuwen tegen de hond geen zin. Honden horen goed en als hij een bevel niet opvolgt is de kans erg klein dat het daadwerkelijk aan zijn gehoor ligt. Wees ook spaarzaam met straffende woorden als ‘Nee’ en ‘Foei’. Als je deze woorden te pas en te onpas gebruikt verliezen zij hun kracht.