Hoe oud worden honden?

Hoe oud wordt een hond Het aanschaffen van een hond heeft voor lange tijd een grote invloed op jouw leven. Ze zijn een echt onderdeel van jouw gezin en hebben veel aandacht nodig, jaren lang. Het is daarom goed om erbij stil te staan hoe oud een hond kan worden. Nu lijkt het je bijvoorbeeld heel leuk om een huisdier te hebben, maar is dat over een jaar of tien nog steeds zo? Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke leeftijd jouw vriendje zal bereiken. Hoe oud een hond kan worden is namelijk afhankelijk van meerdere factoren.

De grootte van je dier

De grootte van de beestje speelt een prominente rol bij de levensverwachting. Een klein beestje leeft over het algemeen langer dan een grote dier. Kleine honden kunnen wel 18 jaar worden, terwijl middelgrote beesten gemiddeld een leeftijd van 10 jaar halen. De allergrootste honden hebben een levensverwachting van gemiddeld 8 jaar. Zoals je ziet zit daar flink wat jaren verschil tussen. Uiteraard heb je niet de garantie, als je een klein diertje koopt, dat het hondje de 15 jaar bereikt. En ook grote dieren kunnen sterk zijn en ouder worden dan hun verwachte levensjaar. Naast de grootte spelen namelijk nog meer factoren mee.

Erfelijkheid en ras

Naast de grootte van de hond spelen ook factoren als erfelijkheid en ras een rol. Ze kunnen bepaalde aandoeningen en ziektes erven van hun ouders en dat kan de levensverwachting van je vriendje beïnvloeden. Maar ook het ras van de hond is van invloed op de levensverwachting. Rassen waarvan bekend is dat ze een lange levensduur hebben zijn de Teckels en de Poedels; de verwachte leeftijd ligt bij deze dieren tussen de 14 en 18 jaar. De beestje met de laagste levensverwachting is de Duitse Dog. De levensverwachting van deze hond ligt tussen de 9 en 11 jaar.