Een hond nemen als student: doen of niet?

Wanneer je thuis bent opgegroeid met honden is het lastig om een leven te starten zonder je trouwe viervoeter aan je zijde. Helaas is dit vaak het geval voor studenten. Je gaat op kamers en ziet je hond alleen wanneer je bij je ouders op bezoek gaat. Door het gemis van je huisdier kom je al snel op het geniale idee: ik neem zelf een hond! Maar is dit wel een goed idee wanneer je een fulltime student bent? 

Diervriendelijk huis

In de praktijk is het helaas vaak zo dat studentenhuizen huisdieren niet toestaan. Een kamer of woonplek vinden waar een hond is toegestaan is het lastig klusje. Wanneer je dan eindelijk een diervriendelijk huis vindt, zit daar vaak nog een extra kostenplaatje aan verbonden. 

Bedenk je goed dat een hond een rustige en veilige omgeving nodig heeft met genoeg ruimte. Het hebben van een tuin is dus al bijna een must. Het is ook niet handig als je samenwoont met 10 huisgenootjes. De hond zal genoeg aandacht krijgen, maar deze omgeving is te onrustig en onstabiel. Er zullen ook veel feesten worden gegeven waarbij er een hoop mensen over de vloer komen, wat doe je dan met de hond?

Woon jij in een ruim appartement samen met een goede vriend of vriendin en nemen jullie samen de verantwoordelijkheid voor de hond? Dan is het een ander verhaal. Echter zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden…

Tijd

Want, hebben jullie wel genoeg tijd om voor een hond te zorgen? Als student ben je vaak lange dagen weg om colleges te volgen en te studeren. Daarnaast heb je ook nog je vrijetijdsbesteding. Misschien zit je wel bij een vereniging, pak je veel borrels en feestjes of heb je een lokaal horecabaantje. Spontaan blijven slapen bij een vriend of vriendin zit er niet in, want je moet je hond nog uitlaten. 

Bedenk dus goed of jullie genoeg tijd hebben om een hond een stabiele verzorging te geven. Misschien ben jij wel een echte home-body die na colleges gelijk naar huis gaat en graag series kijkt op de bank. En misschien is jouw huisgenoot wel een echte wandelfanaat. Kunnen jij en je huisgenoot een passend schema maken? Hebben jullie vrienden en familie die in noodgevallen de hond kunnen uitlaten of verzorgen? Dan kun je overwegen een hond te verwelkomen!

Kosten

Als laatste is er nog een belangrijk aspect om rekening mee te houden – de kosten van een hond. Misschien heb je genoeg spaargeld bij elkaar gesprokkeld om een hond en alle benodigdheden te kunnen kopen, maar dit zijn zeker niet de enige kosten. Denk aan maandelijkse kosten voor voer, onverwachte dierenartskosten en bijkomende kosten als puppytraining, oppas en vervoer. 

Is het dan echt onmogelijk om een hond te nemen als student? Nee, wanneer jij alle zaken grondig hebt overwogen en zeker weet dat jij een hond genoeg ruimte, tijd en liefde kunt geven, kun je op zoek gaan naar jouw trouwe viervoeter. Zolang je je maar ten alle tijden bedenkt dat een hond geen speelgoed is wat je weer weg kunt doen wanneer je er op uitgekeken bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *