De toon van je stem is belangrijk

Uit een recente studie blijkt dat jonge honden enthousiaster reageren op vrouwen die hun aanspreken op een hoge toon dan wanneer zij normaal spreken. Het toespreken in “babytaal” zorgt ervoor dat de honden enthousiaster naar de luidspreker rennen en beginnen te blaffen. Een duidelijk teken dat ze hierdoor extra getriggerd worden.

In het onderzoek uitgevoerd door Franse onderzoeker en gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B komt verder naar voren dat de honden amper reageren bij een normale toon.

De vrouwenstemmen zijn in de proef op twee manieren opgenomen. Een keer op een normale manier waarop de vrouwen een persoon zouden spreken. De tweede zangerige babytaaltje werd verkregen door ze de foto van de hond te laten zien.

Deze verschillende geluidsfragmenten werden zowel gespeeld aan oude en jonge honden. De ouderen reageerden niet anders op de hoge tonen vergeleken met de normale fragmenten. De jonge honden reageerden een stuk enthousiaster. “Het trok meteen hun aandacht” verklaar hoofdonderzoeker Nicolas Matevon. De verwachting is dat de jonge honden het zangerige hoge geluid opvatten als een uitnodiging om te spelen.

In eerdere onderzoeken is al aangetoond dat mensen baby’s sneller leren wanneer de ouders praten in babytaal. Het vermoeden gaat dan hetzelfde geldt voor puppy’s. Wellicht een handige manier om je hond sneller zijn nieuwe hondennaam te leren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *